Wie zijn de mensen in XEL?

Behulpzaam, Betrokken en sociaal – Wiebbe’s Budget Repair

Ik ben Wiebbe van Hese, 21 jaar en sinds juli met trots de eerste bewoner van Stationsplein 23 en de tweede huurder van nummer 25. In de ruimte die ik huur in nummer 25 repareer en maak ik fietsen van tweedehands onderdelen.
Al vanaf jongs af aan ben ik bezig met het repareren van fietsen en sinds ik in XEL woon ben ik erachter gekomen dat mensen helpen ook mijn passie is. Nu probeer ik deze twee passies met elkaar te combineren.
Een fiets is namelijk voor veel mensen een belangrijk vervoersmiddel, zeker als iemand niet in bezit is van een auto. Daarnaast zijn er ook redelijk wat mensen die geen gebruik kunnen maken van een fiets, omdat zij zich dit niet financieel kunnen veroorloven. Het is mijn passie om vooral deze mensen te helpen en te voorzien van een fiets, zodat zij, ondanks alles, zichzelf toch kunnen vervoeren. Ik wil iedereen kunnen helpen hoe groot of klein de portemonnee ook is, daarom vraag ik minimumprijzen voor mijn reparaties of voor fietsen. Vandaar dat mijn bedrijf heet: Wiebbe’s Budget Repair!Voor het repareren of maken van fietsen gebruik ik vaak tweedehands onderdelen, waardoor mijn prijzen laag blijven. Ik geef deze onderdelen graag een nieuw leven op een andere fiets en daarom zijn fietsen die niet meer redbaar zijn, ook van harte welkom bij mij. Van deze oude fietsen kan ik onderdelen gebruiken en daarmee andere mensen helpen. Daarnaast sta ik vanaf dag een klaar voor andere (nieuwe) bewoners en ondernemers om hun te helpen in hun ruimtes. Daarnaast help ik Peter (de projectleider) en Jan (de huismeester) mee met veel andere klusjes, zoals het ophalen van meubilair voor in de gezamenlijke ruimten.
Dus…
Heeft je fiets een opknapbeurt nodig, heb je een lekke band of wil je van je oude fiets af? Kom dan gerust langs in mijn atelier of bel naar 06 11 47 02 72. Ik help je graag!

Creatief, familie en groei –  Mike Kewaldar

Specifiek stellen we Mike van de Floorillaz nog voor, aangezien Mike onderdeel is van de Floorillaz op nummer 25, maar ook een woning huurt op nummer 23.
Hoi, ik ben Mike Kewaldar, 26 jaar oud en student biomedisch laboratoriumonderzoeker op Avans Hogeschool Breda. Ik werk in de weekenden als kwaliteitscontroleur bij Scholle IPN in Tilburg en geef verschillende workshops, zoals capoeira, beatbox en graffiti. Daarnaast breakdance ik al sinds 2007 en met de groep Floorillaz sinds 2010.Ik vind creëren belangrijk, het houdt je bezig en entertainend. Daarnaast verwelko ik iedereen met liefde voor dans in de familie van Floorillaz en houd ik van verenigen. Met respect naar alle culturen en achtergronden, we staan namelijk in een cirkel en geen piramide. Zo werken we allemaal even hard aan de toekomst.

Sociaal, Doorzetter, Creatief – Julatarantula

Mijn naam is Jula, ik ben 20 jaar en ik woon sinds kort weer in Etten-Leur, in het woondeel van XEL. Op het moment volg ik een opleiding tot costumière. Hier heb ik niet gelijk voor gekozen toen ik van de middelbare school af kwam. Het duurde even voordat ik door had wat ik precies wilde, maar toen ik me dit realiseerde viel alles op zijn plek.
Al sinds ik kind was vond ik het super om creatief bezig te zijn. Ik werd nergens blijer van dan ‘knutselen’. Dit is nu nog steeds zo, maar wat ik nu het liefste doe is het ontwerpen en maken van kostuums. Dan kun je denken aan de kleding, maar ook bijbehorende accessoires en attributen zoals kronen, amuletten, harnassen, zwaarden etc etc. Ik deed dit al lang als hobby en ging dan in de creaties die ontstonden uit mijn ontwerpen naar festivals. Voor een lange tijd bleef het hierbij, maar uiteindelijk besloot ik dat ik er meer dan een hobby van wilde maken. Ik sta nog maar aan het begin van mijn pad naar wat ik wil bereiken, maar het vinden van een werkruimte bij XEL was voor mij een stap in de goede richting.Graag zou ik van het maken van kostuums en alles wat daarbij hoort mijn beroep willen maken. Ik zocht al lang naar een plek waar ik kon werken en wonen en kwam toen terecht bij XEL, wat natuurlijk een perfecte uitkomst was. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om aan mijn doelen te werken.
Ik in drie zinnen:
– Ik push mezelf om mijn creaties iedere keer beter en mooier te maken.
– Ik werk graag samen om anderen, maar ook mezelf, verder te helpen in wat we willen bereiken.
– Ik heb mijn eigen duidelijke meningen en ideeën, maar sta absoluut open voor die van andere mensen.

Je kunt me vinden op instagram @julatarantula of stuur een mailtje naar tarantulaslittleweb@gmail.com!

Leuk dat je er bent!

Hallo, leuk dat je een kijkje neemt op deze pagina!
Hier introduceren wij elke week een bewoner, ondernemer of huurder van XEL. Op deze pagina kun je lezen wie het zijn, wat zij doen, waar zij vandaan komen en waarom zij XEL zo’n toffe plek vinden.

Veel leesplezier!

Creatief, ondernemend en behulpzaam –  Brian’s Creative Designs

Ik ben Bram Adriaensen, 22 jaar uit Etten-Leur. Ik heb een eigen bedrijf, hiernaast ben ik parttime docent informatica en cosplay ik.

XEL biedt voor mij een ruimte waarin ik mijn eigen bedrijf verder uit ga bouwen. Ik heb een reclamebureau genaamd Brian’s creative designs, waarmee ik klanten ondersteun in hun promotie. Denk bijvoorbeeld aan een website, visitekaartjes, drukwerk, maar ook bedrijfskleding en bestickering van auto’s en winkelpanden. Mijn diensten zijn overigens niet alleen voor bedrijven, maar ook als particulier kunt u bij mij terecht voor bijvoorbeeld een origineel T-shirt met eigen opdruk.

Met mijn bedrijf bied ik ook een 3D print service aan, waarmee objecten in 3D geprint kunnen worden. Van maquette tot reserveonderdeel en bloemenvaas.

Naast het zakelijke gebruik van de ruimte biedt dit ook mogelijkheden voor het uitbreiden van mijn cosplay hobby. Cosplay is een samenvoeging van costume (kostuum) en play (uitdragen). Ruim drie jaar geleden ben ik hiermee begonnen, in praktijk wil het zeggen dat ik kostuums en replica’s van films, games, strips enz. maak en deze draag op evenementen. Een werkruimte die je zo in kan richten als je wilt is natuurlijk ideaal en vooral de extra ruimte die ik nu heb. Het leuke aan cosplay vind ik het maken van de kostuums, maar ook natuurlijk het dragen ervan op evenementen.

Bent u geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie over mij? Bezoek dan mijn website www.brianscreativedesigns.nl of bel naar: +31(0)6 23 66 48 28.

Bijen, Bijen en Bijen –  Johnny Bee Good

Ik stel mezelf tijdens een gesprek of interview nooit voor, zo kunnen er ook geen wederzijdse verwachtingen ontstaan. Beetje apart? Ja, dat klopt, maar dat ben ik ook wel.

Verder over mij: Na een enquête die een medewerker van ALWEL heeft uitgevoerd voor zijn afstudeeronderzoek ben ik bij een XEL-bijeenkomst terecht gekomen. Tien weken later had ik mijn plan gereed voor het honingbijen digitaliseringsproject en nam ik contact op met Peter. Mijn intrek in XEL volgde kort daarop.

Mijn bedrijf heet Johnny Bee Good en is verantwoordelijk voor: de bevrediging van de bloemen, de volmaakte vrucht, de bijen door de abacus, de data voor de imker en het ongekende wordt bijzaak.

Ook ben ik imker. Imker? In een gebouw? Ja, maar bijenkasten heb ik verspreid door West-Brabant.

Voor mij is bovenstaande tekst zeer begrijpelijk, maar ik zal kort samenvatten wat ik in XEL doe. Ik ben momenteel bezig met het ontwikkelen van een meetinstrument, waarvan ik de behuizing print via mijn 3D-printers, dat telt hoeveel bijen er in en uit een bijenkast gaan. Al deze data verwerk ik en geef aan het einde van de dag inzicht in de gezondheid en prestaties van de honingbijvolken. Het is erg belangrijk om te weten hoe het met de honingbijen gaat en dit instrument meet de bijen zonder hen te verstoren.

Nu ik jullie verteld heb wat ik doe in XEL, zal ik mijzelf ook voorstellen: mijn naam is Johannes Leenders, ik ben 27 jaar oud en studeer de opleiding Horticulture & Business Management aan de HAS Hogeschool.

Breakdance, vriendschap en passie – Floorillaz

Floorillaz is een breakdance crew uit Etten-Leur, gesticht in 2010. Sinds die tijd zijn zij vooral bezig met optredens en battles. Zo is de crew in 2012 in de top 16 beland van de Nederlands Kampioenschappen en treden zij op verschillende evenementen op, van verjaardagfeestjes tot catwalk en sportgala’s.

De groep blijft zich ontwikkelen in de dans zelf, maar ook wat betreft de leden. Zo zijn er helaas een aantal naar de achtergrond verhuisd en zijn er nieuwe, jongere dansers bij de groep aangesloten. De crew heeft nu de beschikking over een geheel eigen dansstudio en heeft plannen om in de nabije toekomst lessen te verzorgen van verschillende dansstijlen.

“De meeste dansers werken en studeren. Zij houden vaak niet veel tijd over voor hun passie. Om het stukje hobby en werk te combineren voor de aankomende docenten hopen we meer tijd te creëren voor andere belangrijke zaken.”

Met de Floorrillaz trainen wij met name om onszelf beter te maken en om hopelijk wat prijzen te kunnen pakken binnen de breakdance wereld. Ook om te oefenen voor optredens en het verzorgen van workshops. Daarnaast willen we graag lessen verzorgen van allerlei verschillende stylen, het liefst door en voor jongeren. Mijn motovatie hierachter was het feit dat het voor jongeren lastig is om naast school en werk ook nog tijd vrij te maken voor hobby’s. Op deze manier kunnen jongeren hun hobby uit oefenen en er wellicht ook nog wat mee bijverdienen.

Het jongerencentrum heeft ons uitgenodigd om te komen kijken bij de eerste besprekingen van het XEL-project en zo kwamen we in contact met Peter. Wij kenden Peter al enigszins, aangezien wij al eens eerder samen hebben opgetreden tijdens het ‘Adriaan van Bergen’ spektakel. Met de zegen van Peter hebben wij een perfecte ruimte kunnen bemachtigen in XEL.

Jongerenwerk, begeleiding en ondersteuning – Nadieh Trommelen

Hey!
Ik ben Nadieh Trommelen (24), jongerenwerker bij Surplus Etten-Leur. Van kleins af aan heb ik altijd al geweten dat ik later jongeren wilden helpen, op alle manieren dat ik ze kan helpen. Na het studeren van HBO Pedagogiek heb ik dit ook waar gemaakt en ben ik nu inmiddels alweer 3 jaar werkzaam bij Surplus. Mijn voornaamste werkzaamheden zijn het begeleiden van jongeren (zonder startkwalificatie) tussen de 17 en 27 jaar naar werk of een opleiding die bij ze past.
Wat is de reden dat zij geen startkwalificatie hebben en bij andere instanties al jaren buiten beeld zijn? Ik ben op zoek naar de vraag achter de vraag. Jongeren weten vaak zelf de juiste weg niet te bewandelen. Zij weten niet waar zij de hulp of ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben. Mijn collega Maurice de Wit en ik helpen de jongeren hierbij. Wij bezoeken de jongeren aan huis en ondersteunen hen vervolgens bij de vragen die zij hebben.
Daarnaast geef ik weerbaarheidstraining aan kinderen tussen de 8 en 16 jaar. Ik probeer het zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten en in te laten zien dat zij mogen zijn wie zij zijn. Ieder kind is uniek! Ik ben bij XEL terecht gekomen doordat er jongeren van het jongerenwerk actief zijn binnen XEL. Wij zijn actief betrokken van begin tot eind. Zodoende hebben wij er ook voor gekozen om actief te blijven binnen XEL en een kantoor in te richten voor de een-op-een gesprekken met jongeren. Het jongerenwerk van Etten-Leur ziet in iedere jongere zijn/haar eigen kwaliteiten en wij helpen de jongeren deze positief in te zetten. Wij ondersteunen de jongeren naar participatie en hun eigen geluk.
Je kunt met mij contact opnemen via nadieh.trommelen@surpluswelzijn.nl of bekijk onze Facebookpagina Etten-Leur Actief

 

 

Binnenkort volgt er meer!

Ben je na het lezen van dit interview geïnteresseerd in nog meer? Stay tuned… binnenkort volgen er nog meer interviews!

Heb je belangstelling?

Neem gerust contact op met Peter van Dorst, projectleider placemaking.
Hij maakt graag een afspraak met je om te zien wat er mogelijk is en of er wellicht nog ruimte voor jou beschikbaar is en onder welke voorwaarden dat kan.

Om een afspraak te maken graag bellen op het telefoonnummer 06-25040269.
Mailen mag natuurlijk ook! Mail dan naar: peter.vandorst@etten-leur.nl.